söndag 6 april 2008

Beijing 08 = Mexico City 68?

Men vad spelar människoliv för roll när marknadsekonomin är på jakt efter nya offer att manipulera? Köpkraft är nyckeln här. Skit i Tibet. Vem bryr sig Burma. Inga mänskliga rättigheter, fine by me. Djur behandlas på avskyvärda sätt, totalt ointressant.

Den allra mörkaste kapitalistiska kraften gav OS till Kina.

Stora, maktgalna konglomerat vill ta del av vinsten från 1,3 miljarder köpglada kineser. Samaranch polerar sina mutor på sitt slott. Och folket, ja folket utnyttjas och bearbetas. Snart äter alla kineser på McDonald's. Här är listan på vilka som sponsrar OS i Beijing. Alla dessa företag har i min mening blod på sina händer.

Jag hoppas på ett bakslag. Ingen vågar bojkotta, och kanske är det inne på arenan och framför kamerorna som kampen borde avgöras. Det är då idrottaren har makten att ta ställning och göra sig hörd.

Att säga och göra ingenting är ett tyst medgivande, "jag som idrottsman tycker det är helt ok och säger därför ingenting".

Beijing 08 kan bli ett nytt Mexico City 68 med upplopp och politiska gester på en arena som förvånandsvärt många tror är fri från politik. Vilket skitsnack, undrar vem som sponsrar deras skygglappar.

Och fast jag inte var född 1968 får jag alltid rysningar när jag ser den här bilden. Önskar innerligt att samma sak ska hända under dagarna som följer den 8 augusti 2008.

Idag i London kantades facklans väg av "upplopp". Imorgon i Paris väntas kravaller och 3000 poliser är redo. SvD och DN skriver om upploppen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Att bojkotta OS i Kina pga Tibet är asurdt. Kina har inte gjort något fel i Tibet nu - de har försvarat sin befolkning mot lynchmobbar (organiserade sådana, enligt ett svenskt oberoende ögonvittne och andra oberoende vittnen på plats). Att tibetaner slaktar andra etniciteter är inget ovanligt - deras hela kultur verkar bygga på rasism (och en vilja till hermetiskt tillslutna gränser).

Men Tibet är inget land och har aldrig varit det - och kommer alltid att vara kinesiskt. Därför är det absurdt att vilja bojkotta OS pga denna fråga.

Burma är en helt annan sak. Men Burma är ett annat land än Kina, och även om kinesiska regeringen har stor makt över den burmesiska, så är den burmesiska militärregimen inte helt i knäna på Kina. Att bojkotta OS pga Burma är därför också absurdt.

Återstår att bojkotta OS pga mänskliga rättigheter i gemen. Men det är också absurdt, eftersom Kina, just pga OS är på rätt väg. Kina är öppnare och bättre idag, och mindre våldsamt än tidigare, pga att de är måna om sitt ansikte.

Att bojkotta OS av någon av dessa anledningar är alltså absurdt.