torsdag 28 februari 2008

Hemliga socialiseringsagenter

Ute i vårt samhälle springer hemliga socialiseringsagenter som sprider normer som osar av 1830-talet. Bara på mitt jobb finns otaliga exempel av hur kvinnor behandlas annorlunda än män. Och hur medarbetare, oavsett kön, tror att man ska uppföra sig på ett bestämt sätt.

1. Förra året på alla hjärtans dag delade den dåvarande vd:n ut chokladhjärtan. Men bara de kvinnliga anställda fick ett chokladhjärta, männen på jobbet fick vara utan.

2. Sport på tv. Vid mäklarna har vi en tv och en projektor som båda visar ekonominyheter från hela världen. När det skulle annonseras vem som fick nobels fredspris 2007 bad jag om att få se det på tv. Fick ja från lirarnas chef, men han som satt närmast tv:n sa nej.
Igår var det slottssprinten och det visades på deras tv. Jag framförde mitt klagomål till den operative chefen som höll med och sa att om jag hade önskemål om något jag ville se igen skulle jag vända mig till honom så ordnar han det.

3. Vår nye vd har alltid en prydligt vikt näsduk i bröstfickan. Inom en månad efter att han började hade två medarbetare börjat med samma sak. Oj så pinsamt.

Inga kommentarer: